Marknadsmix = Marknadsföringsmix?

En av de vanligaste missuppfattningarna om marknadsföring är att marknadsföringsmixen är synonymt med marknadsmixen. Men är det bara en språklig groda eller kan det vara ett uttryck för en fatal tankevurpa? Ta del av denna djupdykning i de båda begreppen: vad betyder de och hur hänger de samman.

De flesta som sysslar med marknadsföring har naturligtvis inte en examen inom just marknadsföring i bagaget och det utgör förstås inget hinder för att vara en lysande marknadsförare. Men grundläggande kunskap i alla delar av hur du ska tänka när du arbetar med marknadsföring och försäljning är nödvändigt för en lyckad lansering.

Marknadsföringsmix eller marknadsmix?

Redan på 50-talet introducerade Neil Borden, en professor i marknadsföring från Harvard, begreppet marketing mix, som utgör grunden för modellen som senare kom att kallas 4 P-modellen. I takt med inte minst den digitala utvecklingen har modellen utökats med allt fler P. Mer om det senare.

4 P - modellen är fortfarande basen i det som ibland kallas för “go-to market-modellen”, alltså hur du framgångsrikt får ut din produkt eller tjänst till dina kunder. De ursprungliga fyra p:na var: produkt, pris, plats och påverkan (eng. promotion). Och det är här det ofta blir tokigt.

Begreppsförvirringen beror troligtvis delvis på ett missförstånd i översättningen från engelska till svenska. För medan marketing är ett heltäckande tillvägagångssätt som inkluderar olika strategier för att möta kundernas behov, fokuserar promotion uttryckligen på kommunikationsstrategier för att skapa intresse för en produkt eller tjänst.

Strategy without tactics is the slowest route to victory. Tactics without strategy is the noise before defeat.

Sun Tzu

Alltför ofta kan man höra människor prata om marknadsmixen i betydelsen vilka kanaler som ska användas för deras marknadsföring, exempelvis annonser, digitala annonser, webbsidor, SoMe för att ge några exempel. Och så länge det bara rör sig om ett felaktigt använt uttryck är det ingen fara. Om det beror på bristande kunskaper om hur man skapar en marknadsmix är det värre.

Enbart påverkan i form ren produktmarknadsföring ger inte framgång och det finns andra delar som bör vara på plats innan man börjar fundera på kanaler och content. Att nå ut innan de andra delarna är på plats kan rentav ha en negativ påverkan på försäljningen.

Marknadsmixens 7 P

Nu – sisådär 70 år efter att den ursprungliga modellen uppstod – har andra parameterar adderats för att reflektera hur marknaden fungerar i vår samtid.

Marknadsmixen, ofta kallad "7 P", är en modell som hjälper företag att utveckla och analysera sina marknadsföringsstrategier. Genom att noggrant analysera och optimera dessa 7 P kan företag skapa effektiva marknadsföringsstrategier som bättre möter kundernas behov och stärker deras position på marknaden.

Har du koll på alla P i marknadsmixen?

Här är en översikt över de sju p:na och deras betydelse. Exempel från Tesla.

1. Produkt (Product)

Produkten eller tjänsten som företaget erbjuder ska stå i centrum för alla delar av marknadsmixen. Det handlar om att svara på nyckelfrågor för att omvandla intresse till försäljning: vilket problem löser produkten för kunderna och varför är den bäst på att göra det? Digitala marknadsföringsstrategier som SEO, bloggar, artiklar, betald reklam, influencer-marknadsföring och virala videokampanjer är några vägar för att föra fram budskapet till målgruppen.

Tesla är ingen vanlig bil, utan en elbil, som finns i flera modeller som Model S, Model X, Model T och Model Y. Men Tesla marknadsför inte bara sina bilar som bilar. Det som är tilltalande med Tesla som produkt är hur bilarna samtidigt symboliserar teknisk innovation och hållbarhet ur ett miljöperspektiv.

2. Pris (Price)

Prissättningsstrategin bör baseras på vad kunderna är villiga att betala, kostnader för tillverkning och detaljhandelsmarginaler samt andra överväganden. Marknadsmixen kan inkludera prenumerations- och medlemsrabatter, eller e-postmarknadsföring för kampanjer och försäljning.

Tesla har en prisstrategi som lämpar sig för premiumbilar och som reflekterar bilarnas avancerade teknologi, höga performance och lyxdetaljer. Samtidigt finns det en variation i prissättningen, exempelvis med introduktionen av Model 3 som riktar sig till en bredare målgrupp.

3. Plats (Place)

Var och hur produkten visas och säljs bör styras av kundernas beteendemönster. En djup förståelse för deras köpmönster och att rikta marknadsföringsinsatserna till rätt skede i deras köpprocess hjälper till att bestämma var produkterna ska marknadsföras och säljas, både online och offline.

Här särskiljer sig Tesla genom att använda sig av en så kallad “direct to consumer” modell. Teslas bilar säljs via Teslas egna showrooms och gallerior. Dessa finns ofta på platser där många rör sig som exemelvis shoppinggallerior. Utöver detta finns även en online plattform där du som kund kan köpa din bil.

4. Påverkan (Promotion)

Framgångsrika marknadsföringsstrategier omfattar samtliga aktiviteter som syftar till att påverka kunderna och/eller marknaden, inklusive reklam, direktmarknadsföring och butikskampanjer. Möjligheterna för digital påverkan är obegränsade och kan inkludera online-evenemang, chattar, sociala mediegrupper och livestreams.

Teslas sätt att arbeta med påverkan, marknadsföring, är det som står ut mest. Tesla har gjort sig känt för att spendera noll kronor i annonsering. Isället förlitar Tesla sig mycket på mun till mun-metoden (eng. word of mouth) och här spelar införandet av “referrals” in, alltså att du som kund får gratis mil när du värvar en ny kund. Naturligtvis är Elon Musk ett eget varumärke och hans aktiva närvaro på sociala medier bidrar till hypen kring bilmärket. Utöver detta arbetar Tesla med strategiska partnerskap och innovativa demonstrationer av nya bilar.

5. Personal (People)

Utmärkt kundservice ökar inte bara försäljningen utan kan också utöka kundbasen genom rekommendationer. Det är viktigt att alla som representerar ditt varumärke eller hanterar kundkontakter, inklusive chatbots, är fullt utbildade och har djupgående kunskap om produkten och hur den kan förbättra kundens liv eller lösa deras problem.

Det är förstås inte vem som helst som arbetar på Tesla. Tesla har utmärkta ingenjörer, designers och även kundservicerepresentanter som bidrar utveckling och kundservice. Dessutom investerar Tesla i kontinuerlig träning av sin personal för att säkerställa rätt kompetens och hög kundservice.

6. Process (Process)

Processen för att leverera produkten till kunden bör vara designad för maximal effektivitet och tillförlitlighet, men kan också inkludera aspekter som är i linje med varumärkets värderingar, som miljövänlighet eller hållbarhet. Med den ökande e-handeln har digitala partnerskap och logistik blivit en viktig del av marknadsmixen.

Teslas använder sig av ett vertikalt integrerat angreppssätt för att producera sina bilar. Det ger dem bättre kontroll över både försörjningskedjan (eng. supply chain) och kvalitet och sträcker sig från batteriproduktionen på Gigafactory till monteringen av bilarna. Utöver detta tillkommer återkommande mjukvaruuppdateringar, och förbättringar i prestanda. Den direkta försäljningen och servicemodellen, som bland annat inkluderar kundservice via en app och där Teslas personal kommer till dig och åtgärdar vissa typer av fel, avser att inge en sömlös upplevelse för kunden.

Att bygga upp infrastrukturen med laddstationer, supercharger stationer, har varit en viktig del i Teslas framgång. Genom snabb och lättillgänglig möjlighet till laddning av elbilen, försvinner ett huvudargumenten för att inte köra elbil. Detta, i kombination med politiska beslut om att subventionera elbilar och företagens mål att minska koldioxidavtrycket, har lett till att allt fler elbilar rullar även på svenska vägar.

7. Fysiska bevis (Physical Evidence)

Fysiska bevis omfattar allt som bevisar att ditt varumärke existerar och att ett köp har skett. Detta kan vara en fysisk butik eller kontor, en webbplats för enbart onlineverksamheter, och tryckta visitkort. Bevis på köp kan inkludera fysiska eller digitala kvitton, fakturor eller uppföljningsmejl till kunder som en del av ett lojalitetsprogram. Marknadsmixen måste också ta hänsyn till alla saker som kunden ser, hör – och ibland till och med luktar – i relation till produkten eller tjänsten. Detta inkluderar förpackning och varumärkning, men också hur produkterna visas i butiker, deras placering och kontext, samt digital placering på webbplatser och sociala medier.

I Tesla fall finns det flera saker som bidrar till fysiska bevis för varumärket. Alltifrån Teslas showrooms, kundcenter och superchargerstationer. Även bilarnas design gör att de sticker ut bland andra bilmärken på vägarna. Deras Gigafactory utgör också ett fysiskt bevis, både för hållbarhetsambitonerna och produktionsförmågan.

Genom att ha tänka igenom samtliga delar i delar i marknadsmixen har du verktygen för att skapa en bra “go-to market” - modell för din produkt eller tjänst.

Lycka till!

Föregående
Föregående

Gå en skrivkurs och vässa ditt skrivande!

Nästa
Nästa

STP marknadsföring – segmentera, targetera, positionera