Gå i andras skor och bli en bättre kommunikatör – aktuella tips!

Att vi pratar förbi varandra är inte ovanligt. Så oavsett om du arbetar med marknadsföring och försäljning eller någonting helt annat, kommer du att ha nytta av att förstå hur vi människor fungerar och varför vi fungerar som vi gör. Här finner du poddar, tidningar, böcker och tv-program med fokus på hjärnan.

Förståelse för andra människors agerande och deras drivkrafter är nödvändigt för att kommunicera effektivt.

Trots de bästa intentioner är det vanligt med missförstånd i kommunikationen mellan människor. Vill det sig illa kan missförstånden leda till friktion eller osämja. Det finns flera orsaker till att brus i kommunikationen uppstår, något av detta kan vi påverka, annat är bortom vår kontroll. En liten brasklapp kanske kan vara på sin plats här: allt brus beror inte på missförstånd. Det finns situationer där motparten inte har ett intresse av förstå och mötas, utan har en helt egen agenda. Det kan röra sig om tillfällen där någon utnyttjar en dialog med dig med uppsåt att såra eller positionera sig inför andra.


We don't see things as they are, we see them as we are.

Anais Nin



Byt filter – gå en mil i någon annans skor

När vi upplever svårigheter i mellanmänskliga relationer beror det ofta på att vi ser världen genom vårt eget filter. Genom att envist argumentera för ditt eget synsätt kommer du inte att kunna påverka motparten till att se saker på ditt sätt, i stället riskerar du att bidra till en ökad polarisering, som leder till att ni kommer längre från varandra, i stället för närmare.

Vägen framåt stavas nästan alltid förståelse och ödmjukhet. Det finns ett känt gammalt ordspråk som härstammar från den amerikanska urbefolkningen som heter “Döm inte någon annan förrän du gått en mil i hans mockasiner”. Det är värt att påminna sig om detta. Ofta. Det kräver träning och kunskap.

Att lyssna aktivt är en av de viktigaste ingredienserna i all kommunikation.

Genom att få mer kunskap om och insikt i hur både du själv och andra människor fungerar, kommer du bli en bättre kommunikatör och marknadsförare eftersom du får lättare att se utifrån och in snarare än tvärtom. Det finns en god chans att dina relationer till andra människor underlättas på köpet, eller att du åtminstone får en större förståelse för och empati med dina medmänniskor.

Ställ frågor och nå längre

Tänk på att du oftast kommer längre genom att försöka mötas halvägs och praktisera tolkningsvälvilja, snarare än att stämpla motparten som “en idiot”. Visst finns det gott om situationer där vi tenderar att gå i affekt och motangrepp, men försök att ta ett steg tillbaka. Prova att ställa öppna frågor där du tydliggör att du vill förstå som “jag vill gärna förstå, kan du förtydliga vad du menar?”. Om det finns olika alternativ framåt, prova att ställa en sluten fråga som “om jag förstått dig rätt efterlyser du XX, är då alternativ A än bättre lösning än alternativ B?

Att ställa frågor fungerar i många olika situationer: i dina privata relationer, när du och dina kolleger ska enas om vilka prioriteringar som bör göras, eller när du och en kund är oeniga om den kommunikativa strategin eller utförandet, och i alla sammanhang där har aktiv kundkontakt som vid försäljning eller kundsupport.

Att höja blicken från enskilda människor eller företeeelser fungerar bäst i all kommunikation.

Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people.

Eleanor Roosevelt

Det är inte så lätt som det kan verka. i stridens hetta fastnar vi ofta i detaljer. Klarar du THINK-testet? Annars kan det vara en god idé att fästa en påminnelse på jobbdatorn och kylskåpet hemma.

Undvik de värsta fallgroparna och

konflikterna genom att påminna dig själv om THINK: vad du ska tänka på innan du pratar.

I listan nedan finner du ett urval av tips på förkovring, som på olika sätt och med varierande frågeställningar, dyker ner i hur vi människor fungerar. Här ryms allt från evoloutionsbiologi, personligheten – är det gener eller uppväxt som styr?, neuropsykiatriska funktionsvariationer och konsekvenser av dessa som beroendesjukdom och suicid, och mycket annat som rör hur vår hjärna fungerar

Genom läsning kan du dyka ner i andra människors hjärnor och ta del av deras tankar och upplevelser.

Poddar

  • I hjärnan på med Louise Epstein mf.fl

  • Berätta aldrig det här med Frida Boisen

  • Dumma människor med Lina Thomsgård och psykolog Björn Hedensjö

  • Psykiatrikerna med psykiatrikerna Simon Kyaga och Anders Hansen

Tidningar

  • Modern psykologi

  • Modern filosofi

  • Forskning och framsteg

Böcker

  • Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman

  • Depphjärnan Anders Hansen

  • Adhd: från duktig flick till utbränd kvinna Lotta Borg Skoglund

  • Galenskap av Mikael Landén

  • Beroendeboken: förstå, bemöta, samverka Carina Bång, Lotta Borg Skoglund m fl.

  • Hälsogåtan av Anders Wallensten

  • Suicidprevention i praktiken av Ulla-Karin Nyberg

Tv-program

  • Den luriga hjärnan, Vetenskapens värld, Svt Play

  • Din hjärna med Anders Hansen, Svt Play

  • Anders Hansen möter, Svt Play

  • Din personlighet med Anders Hansen, Svt Play

Lycka till!

Föregående
Föregående

Du har blivit cancellerad – hantera krisen i 10 steg

Nästa
Nästa

7 sorters brus i kommunikationen