8 lästips inför din skrivutmaning
Är du en mästare på marknadsföring men osäker på ditt skrivande? Eller tvärtom, en van skribent men ovan marknadsförare? Den här listan ger dig förutsättningar att lyckas med din kommunikation, oavsett förkunskaper.
Åtta lästips inför din skrivutmaning.
Psst 1 … tänk på att handla hållbart - både för miljö och plånbok. På Bokbörsen kan du fynda. Böcker som är slut på förlaget går ofta att hitta här.
Psst 2 … tänk på att många böcker finns i flera utgåvor. Du behöver inte alltid den senaste.
Att läsa för att lära sig nya saker eller för att bli bättre på sådan du redan kan, är alltid en god idé.
Must-win battles, Peter Killing, Thomas Malnight with Tracey Keyes, 2015
Innan du fattar pennan eller börjar knappa på tangenterna behöver du ställa dig frågan, “vad är den kommunikativa utmaningen?”. Det kan tyckas självklart, men alltför ofta blir vi hemmablinda. Vi försöker täcka in så många budskap som möjligt. Resultatet blir i bästa fall spretigt, i värsta fall obegripligt.
Författarna ger dig vägledning i att välja rätt utmaning och skapa det fokus du behöver för att nå ditt mål.
Principles of marketing, Philip Kotler, 2023
Principles of marketing ger en utmärkt grund att stå på för dig som vill lära dig mer om marknadsföring. Boken utgör standardlitteratur på de flesta utbildningar inom marknadsföring. Den finns i åtskilliga utgåvor (den första utgåvan kom redan 1980), även på svenska. Här lär du dig bland annat om positionering, produktlivscykeln och prissättning samt om hur du bygger kundvärde, om kunders köpbeteende och om de olika delarna i marknadsmixen. Och mycket, mycket mer.
Sälj det med ord, Mattias Åkerberg, Christer Wiklander, 2011
"Copywriterbibeln" kallas den ibland och den gör skäl för sitt namn. Här hittar du inspiration, råd och handfasta tips. Boken är slutsåld på förlaget, men brukar finnas på begagnatmarknaden och finns numera även som e-bok.
Konsten att övertyga, Mattias Rosén, 2017
"Trots att allt fler skriver inom ramen för sitt yrke är det ytterst få som har någon adekvat skrivutbildning", står det inledningen till boken Konsten att övertyga. Det vill Mattias Rosén råda bot på och ger här en grundlig introduktion till skrivande, som exempelvis hur du väljer disposition, hur du väljer argumentation för olika målgrupper och varumärken och hur du skriver för olika kanaler.
Skrivguider från byråer för gratis nedladdning som:
Lilla skrivskolan - tio skrivtips i en guide, Stockholms skrivbyrå
Skriv rätt och vinn förtroende, Curious Mind
En bra ordbok. Välj en för ändamålet.
På Svenska Akademien hittar du Svenska Akademiens ordlista (SAOL), men också Svensk ordbok (SO) som beskriver ordens betydelse samt Svenska Akademiens ordbok (SAOB) som är en historisk ordbok som beskriver svenskt skriftspråk från 1521 till våra dagar.
Medicinska ord av Jörgen Malmquist, Bengt Lundh, 2020, är en utmärkt ordbok för dig som skriver inom hälsa och life science.
Uppslagsboken Medicinska Ord (MO) är en modern medicinsk ordbok som förklarar innebörden av termer från sjukvården, medicinska basvetenskaper och medicinsk forskning.
Skrivregler kan vara bra att känna till, som stavning, avstavning och förkortningar.
Här får du veta hur du skriver klarspråk, hur skriver för webben och hur du arbetar med text och form. Vanliga språkfrågor tas också upp som stavning, avstavning, böjning, ordbildning, stor och liten bokstav, förkortningar, skiljetecken, hop- och särskrivning och källhänvisningar.
Textens läsbarhet - läsbarhetsindex
Nu när du kommit till sista punkten kanske du också närmar dig en färdig text? Då kan det vara bra att kontrollera textens läsbarhet. Det kan du göra på Läsbarhetsindex (LIX). Du kan lägga in såväl enstaka klipp som få hjälp med att kontrollera hela hemsidor och dokument.
Lycka till!