Välj rätt och smart kommunikationsmål

Kommunikation handlar om att välja eller kanske ännu rättare, om att våga välja bort. Fokus är nyckeln till effektiv kommunikation. Här får du vägledning i hur du kan tänka.

En god idé är allt som krävs.

Gör ditt val!

Ett vanligt misstag när vi kommunicerar är att vi vill så mycket, eller att vi är ängsliga att gå miste om nånting om vi väljer bort. Därför väljer vi ofta att lägga till, med en spretig kommunikation som följd.

Each initiative, taken alone, may make sense, but most organizations have too many priorities. Everything is important. The end result, of course, is that nothing is really important, and the organization lacks focus.

ur  Must-win battles av P. Killing m.fl                                                                                                                         .

Välj rätt kommunikationsmål

När du utformar en övergripande strategi eller planerar för en kommunikationsåtgärd, ha då för vana att alltid tänka “vad är det jag/vi behöver lyckas med för att detta ska bli framgångsrikt”. Lite som en minsta gemensam nämnare. Detta kallas ibland för must-win battle.

Must-win battles kan vara ett affärsmål för en hel organisation. Samma tänkesätt fungerar när du väljer målet för din kommunikativa utmaning. De strategiska målen för en produkt eller tjänst ─ exempelvis i en marknadsplan ─ är ofta alltför övergripande för att tjäna som ett must-win battle för ett kommunikationsmål.

För att du ska lyckas med ditt kommunikativa mål, krävs fördjupade insikter om marknaden och målgruppen, till exempel om konkurrerande produkter och tjänster och om hur målgruppen tänker och agerar och vilka plattformar målgruppen rör sig på. Delar av dessa insikter återfinns oftast i en analys av styrkor, svagheter, möjligheter och hot, en så kallad SWOT i marknadsplanen. Om en SWOT saknas är det där du får börja.

För en organisation kan det vara klokt att välja tre till fem must-win battles. För en enskild kommunikativ insats bör du begränsa dig till ett.

Gör ditt mål SMART

Gör dina mål SMARTa och glöm inte att sätta delmål.

Våga sedan hålla fast vid dina målsättningar! Ja, det kan tyckas lätt men det är lätt att glömma eller vackla. Om du skriver ner dem och förankrar dem med arbetsgruppen blir det lättare att hålla fast vid dem.

Vid varje nytt initiativ, fundera då på om och hur detta passar in i strategin. Då behåller du ditt fokus samtidigt som resultatet blir lättare att utvärdera. Mer är inte nödvändigtvis bättre. För att lyckas hålla fokus är det en god idé utgå från SMART-modellen.

Sätt ett huvudmål samt flera delmål där vart och ett är:

  • Specifikt

    Om ditt must-win battle är att nå rätt kundsegment för din produkt eller tjänst, kan ditt huvudmål vara att öka antal registrerade besökare inom detta segment. Delmålen kan vara att 1. skapa relevant content för målgruppen på webbsidan, 2. investera i Google ads alternativt sökoptimerat content för att hamna högt upp i målgruppens sökningar, och 3. skapa nyhetsbrev med relevant information eller erbjudande om gratis kurser eller nedladdning av material. I utbyte mot en epostadress, så klart.

  • Mätbart

    För att behålla fokus behöver du bestämma när ditt mål är uppfyllt. Det kan vara antal registrerade kunder för en viss tjänst som exempelvis ett nyhetsbrev, att bli marknadsledare inom ett visst segment eller att nå ett visst försäljningsmål.

  • Accepterat (uppnåeligt)

    Målen du sätter för dina kommunikationsåtgärder måste vara förankrade hos alla som är inblandade i arbetet samt möjliga att uppnå.

  • Realistiskt

    Målen du sätter behöver också vara realistiska att uppnå, utan några gudomliga ingripande eller andra mirakel. Detta gäller särskilt delmål med kortare tidsrymd. Huvudmål på tre till fem års sikt kan vara mer utmanande med de ska fortfarande vara möjliga att uppnå, även om det kan kräva extra insatser att nå målet. Se under accepterat.

  • Tidssatt

    Att ha en tidsram och ett datum för när vart och ett av dina delmål ska vara avklarade kan tyckas självklart, men är något som vi ofta glömmer bort. Eller glömmer att följa upp.

Sätt olika mål eller delmål för varje målgrupp

Ibland finns det flera målgrupper för samma vara eller tjänst. Varje målgrupp kräver sitt eget budskap, tonalitet och kanal. Tänk gärna “en målgrupp, ett budskap, en kanal”, snarare än att försöka få med allt i samma kommunikation. Och glöm inte att säkerställa att budskapet svarar på kommunikationens sex frågor.

Det underlättar om det finns ett övergripande tema som utgör ett ramverk. Det är som storytelling, med ett huvudbudskap och övriga budskap som stöttar upp kring samma tema.

Tre saker att komma ihåg när du sätter i gång:

  1. Rätt mål. Vad är ditt must-win battle?

  2. Smart mål. Är ditt mål SMART?

  3. Olika mål. Är ditt mål relevant för varje målgrupp?

Lycka till!

Föregående
Föregående

Så fungerar content- och inbound marketing

Nästa
Nästa

8 lästips inför din skrivutmaning